Disclosing Futures Rethinking Heritage
The Living and Open Archive: Re-using Heritage, New User Groups, and Other Interfaces
De hedendaagse erfgoedpraktijk kenmerkt zich door actieve in plaats van passieve vormen van betrokkenheid, waarbij creatie, herinterpretatie, verspreiding, verbeelding en speculatie essentiële concepten en praktijken zijn. Wat zijn de implicaties van hedendaagse technologieën voor gebruikers? Digitale archieven bieden nieuwe, opwindende mogelijkheden, zoals machine learning, virtual reality en datavisualisatie, die gebruikers centraal stellen en hen niet als publiek, maar als deelnemers benaderen. Binnen dit thema richten we ons op de democratisering van erfgoed: op het faciliteren van (creatief) hergebruik van archiefmateriaal, collectief onderzoek en crowd editing.
Reusing Heritage, the Living and Open Archive
Het betrekken van makers en ontwerpers bij collecties, die door creatief hergebruik actief met de digitale collectie en de metadata aan de slag gaan, houdt een collectie levend en maatschappelijk relevant. Hoe open zijn collecties, en hoe draagt creatief hergebruik bij aan kritische reflectie op erfgoed- en archiefinstellingen?
Archiving Virtual Spaces
Een rondetafelgesprek over de uitdagingen en kansen met betrekking tot het beheer en de toegang tot archieven via virtuele ruimtes en het creëren van digitale infrastructuren voor virtuele ruimtes.
From Visitors to Users
Hoe kan de erfgoedsector gedragsprofielen gebruiken bij het ontwerpen van nieuwe digitale producten?
The Other Interface
Hoe ontwerp je een interface waarmee gebruikers een collectie intuïtief kunnen verkennen en ervaren? Dat was de vraag waarmee het in New York gevestigde ontwerpbureau Linked By Air aan de slag ging bij het ontwerpen van het nieuwe collectieplatform voor Het Nieuwe Instituut. Dan Michaelson, partner bij Linked By Air, vertelt over het ontwerpproces en hoe dit nieuwe platform verschillende ‘gedragsprofielen’ van online-erfgoedgebruikers faciliteert.