Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Agenda
Wanneer
Datumprikker
Activiteiten
Locatie
Agenda Filters

Deze week

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

Tijdelijk Huis van Thuis

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

04 jul 2021 — 15 mei 2022

Als een veelzijdig Tijdelijk Huis van Thuis verkent Het Nieuwe Instituut hoe ons denken over het huiselijke interieur en ontwerp zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld. 

Tentoonstelling

Het ontwerp van het sociale

Tentoonstelling

04 jul 2021 — 07 jul 2024

Het ontwerp van het sociale is een tentoonstelling over 100 jaar sociaal gedreven, eigenzinnige ideeën over samenleven. Soms uit idealisme, vaak uit pure noodzaak werden alternatieve ontwerpstrategiëen ontwikkeld vanuit het streven naar een gelijkwaardige samenleving. 

Onderzoek, Tentoonstelling

De architectuur van een wondere wereld

Onderzoek, Tentoonstelling

05 sep 2021 — 27 mrt 2022

In deze tentoonstelling, die vanaf september 2021 te zien is in Het Nieuwe Instituut, gaat curator Saskia van Stein onder meer in op de invloed die het denken en werk van walt Disney tot op de dag van vandaag uitoefenen op de gebouwde omgeving en een gevoel van identiteit.

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

MVRDVHNI

The Living Archive of a Studio

Archief, Onderzoek, Tentoonstelling

06 nov 2021 — 04 sep 2022

Vanaf november 2021 presenteert Het Nieuwe Instituut MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio, een multimediale tentoonstelling over het archief van architectenbureau MVRDV, dat als een ‘levende’ entiteit tentoongesteld wordt in kantoorruimten. Het kantoor is immers de plek bij uitstek waar ideeën en projecten vloeiend heen en weer kunnen bewegen tussen heden, verleden en toekomst.

Kinderen en familie

Kris, kras, ik wou dat ik huppeldepup was

05 sep 2021 — 27 mrt 2022

Het ontwerpdek maakt van bezoekers digitale ontwerpers. Hoe zou de wereld eruitzien als je mag toveren met de werkelijkheid? In Kris, kras, ik wou dat ik huppeldepup was ontwerpen families en andere deelnemers hun eigen wondere wereld en de wezens die daardoorheen bewegen. Het ontwerp wordt gescand en komt tot leven op een groot scherm, waar het jullie gekste bewegingen imiteert.

Tentoonstelling

Every Body in the Place

Een portret van de club

04 nov 2021 — 23 jan 2022

Kunstenaars Amie Galbraith, Karl Klomp, Gaika Tavares en Juha van ’t Zelfde transformeren Zaal -1 van Het Nieuwe Instituut voor een paar maanden tot een club. In verschillende media schetsen ze in de kelder een gezamenlijk ‘portret’ van clubcultuur en de gevoelens één te zijn met de omgeving en elkaar. Na een noodgedwongen periode zonder nachtleven (her)beleven bezoekers er de saamhorigheid en het collectieve plezier van muziek en dans. Every Body in the Place is onderdeel van een langer lopend onderzoek waarin kunstenaar, dj, organiser, curator en docent Van ’t Zelfde op verzoek van het instituut verkent wat de sociale, culturele en politieke betekenissen van clubcultuur zijn.

Tentoonstelling

No cover

IF WALLS COULD TALK

Home of Your Own

18 nov 2021 — 13 mrt 2022

Met hun multimediale installatie IF WALLS COULD TALK grijpen de kunstenaars, ontwerpers en programmamakers van (A)WAKE de derde editie van Home of Your Own aan voor een bespiegeling op het nieuwe maatschappelijke weefsel dat we tijdens de coronapandemie hebben geweven. Geïnspireerd door het gezegde dat ‘de muren op je af komen’, confronteert de installatie de bezoeker met behulp van virtual reality met dit nieuwe maatschappelijke weefsel. In de VR-ervaring maken bezoekers kennis met de zawiya (vrij te vertalen als ‘de hoek’), een term die in de Maghreb en West-Afrika wordt gebruikt voor een plek om conflicten binnen de gemeenschap te verzamelen en op te lossen.

Tentoonstelling

2020 A.D.

Gallery 3 By Boris van Hoof

05 dec 2021 — 02 jan 2022

Met de installatie 2020 A.D. probeert kunstenaar Boris van Hoof de emoties van de pandemie te vangen in beeld.

Gesprek

10 jaar New Material Award

Slotevent

Di 07 dec 2021, 17:00 — 18:15

De New Material Award wordt na tien jaar afgesloten met een laatste event waarin partners, genomineerden, commissieleden en jury’s van de verschillende jaargangen samen terug- en vooruitblikken. Wat is de opbrengst van het tien jaar lang stimuleren van materiaalontwikkeling en -vernieuwing – en wat biedt de toekomst nu de zoektocht naar nieuwe materialen een fundamenteel gegeven in ontwerponderzoek is geworden? Er wordt een publicatie gepresenteerd met alle projecten die in het kader van de New Material Award ontwikkeld zijn en de laatste aflevering van de New Material podcast gaat in première.

Tentoonstelling

Building the Visual Mind

Gallery 3 By Donna Verheijden

09 dec 2021 — 27 feb 2022

In de pop-uptentoonstelling Building the Visual Mind vertelt kunstenaar, ontwerper en filmmaker Donna Verheijden alternatieve verhalen op basis van materiaal uit het digitale archief van Het Nieuwe Instituut. Ze schept een virtuele parallelle werkelijkheid waarin ze bezoekers meeneemt door de evolutie van de digitale verzameling. Aan de hand van 3D-modellen en gedigitaliseerde glasnegatieven, schetsen, blauwdrukken en afbeeldingen uit de collectie maakt ze de relatie tussen archieven, architectuur en technologische ontwikkelingen invoelbaar.

Gesprek

Soft Closing

TNL! Collecting Otherwise

Do 09 dec 2021, 19:00 — 21:00

Tijdens de vierde publieke bijeenkomst van Collecting Otherwise is de kijker uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek tijdens deze soft closing van de eerste editie en wordt er vooruit gekeken naar wat volgend jaar brengt. De tijd wordt genomen om te reflecteren op de middelen en methodologieën die zijn ontwikkeld en het proces hiervan. Van het herstel van gearchiveerde praktijken middels de Archival Care Rider, tot aan de artistieke onderzoeksprojecten die informeren en speculeren over nieuwe manier van het inzien van een archief. Met een korte introductie van de cassussen voor volgend jaar, vragen we onszelf hoe we anders verzamelen om het archief te dekoloniseren. Genodigde sprekers en leden van de Working Group sluiten aan bij de gesprekken gedurende het evenement. 

Lezing

Aluminium Dreams

Submerged Heritage

Do 09 dec 2021, 19:30 — 21:00

Om iets complex als de wereldwijde geschiedenis van modernisering beter te leren begrijpen kan het helpen om er vanuit het oogpunt van één materiaal naar te kijken. Aluminium Dreams gebruikt aluminium als aanknopingspunt voor de materiële cultuur en ecologische impact van de moderniteit. Tijdens dit donderdagavond-event geeft auteur Mimi Sheller via een beeldverbinding een lezing over haar gelijknamige boek, waarin zij bedoelde en onbedoelde effecten van het gebruik van aluminium uiteenzet. Landschapsarchitect en journalist Daphne Bakker, kunstenaar en filmmaker Miguel Peres dos Santos en curator en schrijver Vincent van Velsen geven live in Het Nieuwe Instituut een toelichting op hun project Submerged Heritage. In dit onderzoek naar de nauwe band tussen Nederlands kolonialisme en mondiaal kapitalisme staat het Brokopondostuwmeer centraal, dat ontstond toen er een stuwdam werd aangelegd om energie op te wekken voor de winning van bauxiet.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Maurik

Omleiding door Tijdelijk Huis van Thuis

Zo 12 dec 2021, 14:00 — 15:00

Ga op zondag 12 december om 14.00 uur mee op pad met omleider Maurik Stomps door Tijdelijk Huis van Thuis. Ontdek tijdens deze gratis Sunday Stroll de tentoonstelling vanuit de expertise van Maurik.

Binnenkort

Lezing

Het Experiment met de Blauwdruk

Dwars door het Archief

Do 16 dec 2021, 19:30 — 21:00

Op basis van prikkelende voorbeelden uit het archief kijken we naar het experiment met de blauwdruk, met de focus op cross-disciplinaire relaties tussen de ontwerppraktijk, de artistieke praktijk en de fotografie van toen en nu. Met bijdragen van Susanna Brown, Carolin Lange, Harm te Velde en Hetty Berens. De avond wordt gemodereerd door Ellen Smit. 

Gesprek

Significant Content #2

Thursday Night Live!

Do 16 dec 2021, 20:00 — 21:30

In de serie Significant Content worden populaire makers op verschillende sociale mediaplatforms een artist talk aangeboden. Deze keer zijn de sprekers twee memepagina’s op Instagram: @this.and.a.blunt en @joan.of.arca.

Kinderen en familie, Rondleiding

Sunday Stroll met Joëlle

Omleiding door Huis Sonneveld

Zo 19 dec 2021, 14:00 — 15:00

Omleider Joëlle Hoogendoorn neemt je op zondag 19 december om 14.00 uur mee op een gratis Sunday Stroll door museumwoning Huis Sonneveld. Vanuit haar perspectief als kunstenaar en educator zal ze onder andere aandacht besteden aan het kleurgebruik en de diversiteit van vormen en stijlen in de woning.

Gesprek

Stap voor stap emotienetwerken

Kennissessie Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur

Di 18 jan 2022, 15:00 — 17:00

In samenwerking met erfgoedinstelling Imagine IC organiseert het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) een kennissessie over emotienetwerken, een methode ontwikkeld door Imagine IC en de Reinwardt Academie. Tijdens deze sessie maken deelnemers kennis met deze gespreks- en onderhandelingsmethode en gaan er in kleine groepen zelf mee aan de slag.

Symposium

The World Around

Summit 2022

Za 29 jan 2022, 10:00 — 17:00

Het Nieuwe Instituut is medeorganisator van de derde editie van The World Around van 29 januari tot en met 5 februari 2022. Het evenement gaat op 29 januari van start met een conferentie live in Het Nieuwe Instituut en online. De conferentie heeft als doel om een kritisch en divers netwerk van makers en denkers samen te brengen en het internationale gesprek over architectuur en design te versterken en presenteert jaarlijks tientallen baanbrekende en debatbepalende projecten uit de ontwerpwereld. 

Lezing

Archiving the Social

Thursday Night Live!

Do 17 feb 2022, 19:00 — 21:00

Het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) neemt het project De Digitale Stad, dat in de tentoonstelling Het ontwerp van het sociale aan bod komt, als vertrekpunt om het belang van het behoud van digitale cultuur aan de kaak te stellen. Op deze avond staan vragen centraal over de maatschappelijke dimensie van archiveren in het veld. Tjarda de Haan zal vertellen over het opgraven en ontsluiten van De Digitale Stad en Kees Teszelszky zal voorbeelden uit de XS4ALL homepages collectie van de Koninklijke Bibliotheek delen. De avond wordt gemodereerd door Katía Truijen.