Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Kleuronderzoek

Voor de restauratie van het archief Van Doesburg werkt Het Nieuwe Instituut samen met onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het Nieuwe Instituut en de RCE  waren eerder betrokken bij de restauratie van de Aubette in 2004-2006. Het kleuronderzoek richtte zich toen met name op de uitgevoerde staat van het kleurontwerp in het gebouw zelf. Nu onderzoekt de RCE het exacte kleurgebruik van de ontwerptekeningen. In dit kader zijn de tekeningen voor Barbican nauwkeurig onderzocht en daarna geconserveerd.

(Kleur)onderzoeker Mariël Polman (RCE en POLMAN kleur & architectuur) deed onderzoek naar de kleuren van de ontwerptekeningen van Van Doesburg, vertaald naar moderne verf van Sikkens en linoleum van Forbo. Voor het Barbican is dat bovendien relevant omdat de expositie een 1:1 reconstructie bevat van een gedeelte van de Ciné-dancing  van de Aubette.

Het pigment- en bindmiddelonderzoek van de tekeningen wordt uitgevoerd door Luc Megens en Rika Pause (RCE). Deze resultaten worden ingezet voor de conservering van de tekeningen in het Van Doesburg archief, maar ook om kennis te vergaren over de Ciné-dancing in het gebouw in Straatsburg.

Into the Night

De tentoonstelling Into the Night verkent de sociale en artistieke rol van nachtclubs, cabarets en cafés van 1880 tot de jaren zestig van de twintigste eeuw. Broedplaatsen van radicaal gedachtengoed, waar kunstenaars hun provocerende ideeën uitwisselden en nieuwe vormen van expressie introduceerden. Een alternatieve geschiedenis van moderne kunst die het experiment benadrukt en de samenwerking tussen kunstenaars, muzikanten en schrijvers belicht.

De tentoonstelling loopt van 4 oktober 2019 t/m 19 januari 2020 in Barbican Art Gallery, Londen, en van 14 februari t/m 1 juni 2020 in Belvedere, Wenen.